"Хубава си моя горо"

bazari 3На 22 декември 2023 година с екскурзия до град Копривщица стартирахме дейностите по НП „България-образователни маршрути“.
Учениците от 7 клас от база 2 посетиха къща-музей на Любен Каравелов, паметника на Бенковски, музей на на просветното дело , разгледахме възрожденския стил на къщите.
Най-внушителният експонат е личната печатна машина на Каравелов, на която е напечатана първата българска конституция. "Хубава си, моя горо" по текст на Любен Каравелов, е приета за химн на града.
bazari 2Над къщата на Георги Бенковски има стълби, които водят до 11-метровия паметник на Бенковски със сабя в дясната ръка и яхнал кон, стъпил на пет камъка. Камъните представляват петте века османско робство и на тях пише „Ставайте, робове! Аз не ща ярем!“, а конят символизира огромното значение на Хвърковатата чета.
Музей Музеят на просветното дело е постоянна експозиция, представяща историята на възрожденското образование в Копривщица и показваща нагледно килийното и взаимоспомагателното училище като методи на обучение.
Потопихме се в прекрасната атмосфера на Възраждането с типичната за тази епоха архитектура, с калдъръмените й улици, с вкусните традиционни български ястия.
Научихме интересни неща, пяхме "Хубава си моя горо", забавлявахме се.
Вижте:

obrazovatelni-
obrazovatelni-
obrazovatelni-
obrazovatelni-
obrazovatelni-
obrazovatelni-
obrazovatelni-
obrazovatelni-
obrazovatelni-
obrazovatelni-
obrazovatelni-
obrazovatelni-

Image

България

2503, гр. Кюстендил
ул. "Ефрем Каранов" №33

Допълнителни адреси:

  • 2503, гр. Кюстендил, ул. „София“ 6;
  • 2501, гр. Кюстендил, ул. „Кокиче“ 7.

 
Image